piątek, 13 marca 2015

Drugie życie rzeczy - cz.5. Second life of things - part 5. Andra livet av saker - del 5

Dziś moi Kochani przepis na pizzę banizzę, również z wykorzystaniem czerstwego chleba:-)
Today, my Dears the recipe for pizza banizza, also with using stale bread :-)
Idag, mina Kära receptet för pizza banizza, även med hjälp av inaktuella bröd :-)

Pizza banizza z czerstwego chleba
- 6-7 kromek czerstwego chleba (jeśli uzywamy patelni o średnicy ok. 25 cm)
- 6-7 jajek
- olej do smażenia np. rzepakowy tłoczony na zimno
- ser zółty np. Gouda (ok. 30 dag)
- 3 pomidory 
- przyprawa "Grill pikantny"  (skład ziół: papryka ostra, majeranek, ziele angielskie, pieprz naturalny, kolendra, cebula suszona, tymianek, czosnek suszony, rozmaryn, hyzop, gałka muszkatołowa, bazylia wonna, imbir, goździki, liść laurowy, gorczyca, pietruszka, lubczyk, sól)

Kromki chleba kroimy w kostkę wielkości 0,5 cm x 0,5 cm. Podsmażamy na oleju, mieszając.
Do osobnej miseczki wbijamy jajka i mieszmy je dokładnie. Wylewamy równomiernie na wierzch smażacych się grzanek. Kładziemy równomiernie cienko pokrojone pomidory. Zmniejszamy moc gotowania. Posypujemy mieszanką przypraw i startym żółtym serem. Dusimy pod przykryciem aż ser się rozpłynie.


Pizza Banizza from stale bread
- 6-7 slices of stale bread
- cooking oil - eg cold pressed rapeseed 
- cheese - eg Gouda ((approx. 300 grams)
- 3 tomatoes
- spice "Grill pikantny" (zioła: papryka, majeranek, ziele angielskie, pieprz naturalny, kolendra, cebula suszona, tymianek, suszony czosnek, rozmaryn, hyzop, gałka muszkatołowa, pachnący bazylia, imbir, goździki, liść laurowy, gorczyca, pietruszka, lubczyk, sól)



Slices of bread cut into cubes the size of 0.5 cm x 0.5 cm. Fry on the oil and stir.
Into a separate bowl add eggs and stir them thoroughly. Pour over evenly over the top of the toast and fry. We put thinly sliced tomatoes evenly. Reduce the cooking power. Sprinkle with a mixture of spices and grated cheese. Cook with the cover until the cheese quite melt.

Översättning till svenska senare..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz