niedziela, 14 lutego 2016

Pierniki migdałowe na Walentynki. Gingerbread on Valentine's Day. Mandelpepparkakor på Alla Hjärtans Dag.

Pierniczki można okazjonalnie wyciąć np. w kształcie serca i udekorować roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego i miłego świętowania z ukochaną osobą.
Gingerbread can occasionally cut out, eg. In the shape of a heart and decorate with melted dark chocolate. Enjoy and have a nice celebration with your loved one.
Pepparkakor kan ibland klippa ut, t ex. I form av ett hjärta och dekorera med smält mörk choklad. Njut och ha en trevlig fest med din älskade.

PIERNICZKI MIGDAŁOWE
1/2 filiżanki brązowego cukru
1/2 szklanki miodu
100 g masła
1 łyżka mielonego cynamonu
1/2 łyżki mielonych goździków
1/2 łyżki mielonego imbiru
1/2 szklanka blanszowane migdały
3 filiżanki mąki
1 łyżka sody oczyszczonej
Przygotowanie: Brązowy cukier, syrop, masło i przyprawy roztopić w garnku. Gotować na wolnym ogniu, mieszając. Odłożyć patelnię na bok i niech całość ostygnie.
Zmielić migdały i wymieszać z mąką i sodą oczyszczoną. Zmieszać całość, żeby powstało dość twarde ciasto . Pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. około 30 minut.
Uformować ciasto w rolce i zawinąć w pergamin. Wstawić na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Rozgrzać piekarnik do 175 °. Pokroić ciasto na cienkie plastry ostrym nożem. Piec w piekarniku przez 7-8 minut. Pozostawić do ostygnięcia na blasze.

MANNERSTRÖMS MANDELPEPPARKAKOR
1 dl brun farin
1 dl ljus sirap
100 g smör
1 msk malen kanel
1/2 msk malen kryddnejlika
1/2 msk malen ingefära
1 dl skållad mandel
3 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
Beredning: Häll brun farin, sirap, smör och kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och låt smeten svalna.
Hacka mandeln grovt och blanda med mjöl och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i sirapssmeten och arbeta ihop till en fast deg. Låt vila på ett bakplåtspapper i rumstemperatur i ca 30 min.
Forma degen till fyra rullar och linda in i smörpapper. Låt stå kallt ett par timmar, eller gärna över natten.
Värm ugnen till 175°. Skär degen i tunna skivor med vass kniv och lägg över på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i 7–8 min. Låt svalna på plåten.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz