wtorek, 19 maja 2015

Róża pomarszczona. Rosa rugosa.

Kwiaty róży pomarszczonej mają cudowny zapach i smak. Można z  niej zrobić wspaniałe przetwory. Z surowych płatków możemy zrobić wspaniałą konfiturę - wkładamy płatki warstwami do słoika, ugniatajmy, żeby puściły sok i kolejne warstwy zasypujemy cukrem, słoik trzymamy w lodówce. Z owoców można zrobić wspaniałą nalewkę (przepis podam jesienią). Owoce możemy również wysuszyć, zmielić i używać jako składnik własnej herbatki owocowej.



The flowers of rosa rugosa have wonderful smell and taste. From rose we can make wonderful preserves. From raw rose petals we can do a great confiture - put the petals in layers into a jar, kneading, to let go juice and successive layers of backfill sugar, keep a jar in the refrigerator. With fruit can make a wonderful tincture (recipe I'll give in autumn). Fruits can also be dried, milled and used as a component of their own fruit teas.

Blommorna av rosa rugosa har underbar doft och smak. Från rosor kan man göra underbara konserver. Från rå rosenblad kan man göra en underbar confituren - sätta kronblad i skikten i en burk, knådning, att släppa taget saft och successiva skikt av återfyllning socker, hålla en burk i kylskåpet. Med frukt kan göra en underbar tinktur (receptet  jag skall ge i hösten). Frukt kan även torkas, mals och man kan använda som en komponent av deras egna frukt te.

2 komentarze:

  1. Tack för dina underbara bilder på rosa rugosa det gör en väldigt glad stort tack +Maria Siwy.

    OdpowiedzUsuń