niedziela, 17 maja 2015

Cynamonowe ciasto z owocami bez cukru. Cinnamon cake with fruit without sugar. Kaneltårtan med frukt utan socker.

Dziś, coś na ząb :-). Smacznego!
Today, little something to eat :-). Enjoy your meal!
Idag, något för snack :-). Smaklig måltid!



Składniki:
200 g mąki razowej orkiszowej (może być pszenna)
100 g maki razowej kukurydzianej lub żytniej
100 g płatków owsianych
proszek do pieczenia najlepiej bio, eko (bez fosforanów)
1/2 szklanki oleju tłoczonego na zimno (najlepiej rzepakowy)
1 szklanka wody
4 łyżki mielonego cynamonu
Bakalie (po garści np: rodzynki + żurawina + morele + orzechy włoskie)
Owoce ok. 1kg - np. słodkie jabłka, lub 1/2 dyni + 1/2 kg jabłek 

Wykonanie: Mieszamy ze sobą mąki, płatki, proszek do pieczenia, cynamon i pokrojone bakalie. Dodajemy olej i wodę, mieszamy. Ciasto ma być ścisłe ale dość elastyczne, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę więcej wody. Odstawiamy na godzinę. W międzyczasie obieramy owoce, szatkujemy je lub kroimy na drobne kawałki. Słodkie jabłka nie wymagają dodatku cukru.
Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą cześć układamy na okragłej, wysmarowanej olejem blaszcze. Nastepnie kładziemy owoce i na to drugą warstwę ciasta. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 °C. Pieczemy ok. 30 min.

Ingredients:
200 grams of wholemeal spelled flour (wheat flour may be)
100 grams of corn flour or rye wholemeal
100 grams of oatmeal
baking powder best bio, eco (without phosphates)
1/2 cup cold-pressed oil (preferably canola)
1 cup water
4 tablespoons ground cinnamon
Delicacies (after 1 handfuls for example: + cranberry raisins + + apricots and walnuts)
Fruit approx. 1kg - eg. A sweet apple, pumpkin or 1/2 + 1/2 kg of apples

Execution: Mix together flour, cereal, baking powder, cinnamon and chopped nuts and raisins. Add the oil and water mix. The dough has to be tight but rather flexible, if necessary, add a little more water. Let stand for an hour. In the meantime, fruit peel, chop it or cut into small pieces. Sweet apples do not require the addition of sugar.

The dough is divided into 2 parts. The first part is put on the baking sheet round, greased with oil. Then we put the fruit and on this second layer of dough. Inserting the oven preheated to a temperature. 200 °C. Bake for approx. 30 min.


Översättning till svenska, snart...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz