czwartek, 12 lutego 2015

Pierogi z jarmużem i kaszą gryczaną. Dumplings with kale and buckwheat groats. Klimpar med grönkål och bovetegryn.

Przepis. The recipe. Receptet.

Farsz:
100 g kaszy gryczanej
300 g jarmużu
3 cebule,
2 ząbki czosnku
100 g suszonych pomidorów w oliwie
sól,
pieprz
oliwa
2 jajka

Ciasto:
450 ml mąki krupczatki
180 ml gorącej wody
20 ml oleju tłoczonego na zimno
szczypta soli


Kaszę przepłukać i wrzucić na wrzacą wodę  (1 objętość kaszy do 1,5 objętości wody), gdy się zagotuje zmniejszyć intensywność gotowania i gotować około 10 minut, pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę,  po czym odstawić na kolejne 10-15 minut.
Jarmuż umyć, wyciąć z liści nerwy i drobno pokroić (wcześniej potrzymać kilka godzin w zamrażalniku, chyba, że jarmuż był zbierany po pierwszych przymrozkach). Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Poddusić na oleju, dodać jarmuż, dusić aż zmięknie – w razie potrzeby wlać trochę gorącej wody.
Następnie dodać posiekane pomidory, ugotowaną kaszę oraz rozgnieciony czosnek. Wymieszać i dusić około 5 minut. Lekko przestudzić i dodać roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać szczypte soli, wlać około 180 ml gorącej wody pomieszanej z 20 ml oleju i wymieszać, w razie potrzeby dodać jeszcze zimnej wody jeśli ciasto byłoby za gęste. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 min. Podawać z przyrumienioną cebulką lub polane skwarkami.

Przepis znaleziony na stronie trochę zmodyfikowany i wypróbowany - pycha
Tym bardziej gorąco polecam ze względu na fakt, że w ogródku warzywnym jest jedynym w okresie zimowym, wciąż zielonym warzywem - kuszącym różne zwierzaki np. bażanty, dla których to nie lada przysmak :-).

Zobacz również inne przepisy z tej samej strony 

Stuffing:
100 grams of buckwheat groats
300 g kale
3 onions,
2 cloves of garlic
100 g dried tomatoes in olive oil
salt,
pepper
oil
2 eggs

Dough:
450 ml wheat flour type 450
180 ml of hot water
20 ml of cold pressed oil
a pinch of salt

Groats rinse and toss in a boiling water (1 volume of porridge to 1.5 volume of water), it boils reduce the intensity of cooking and cook about 10 minutes, covered, until the grits will absorb water, and let stand for another 10-15 minutes.
Wash kale, cut nerves from the leaves and finely cut (formerly hold a few hours in the freezer, unless kale was harvested after the first frost). Peel onions and cut into half-slices. Simmer the onion in oil, add the kale and cook until softened - if necessary, pour a little hot water. Then add the chopped tomatoes, cooked grits and crushed garlic. Mix and simmer about 5 minutes. Cool slightly and add the beaten eggs, mix well.
Add to flour a pinch of salt, pour about 180 ml of hot water mixed with 20 ml of oil and mixed, if necessary, add more cold water if the dough would be too thick. Knead. The dough should not be hard. Cover with a cloth and let stand for 10-15 minutes to allow rested. Rolling out the dough, put on the portion of the stuffing, cover the dough and cut dumplings.
Throw into boiling water and cook for 10 minutes. Serve with browned onions or poured with fried bacon.

The recipe found on the side of a little modified and tested - yummy!
The more highly  I recommend due to the fact that in the vegetable garden is the only one in the winter, still green vegetable - a tempting variety of animals such as pheasants - for they it is a real treat :-).

See also other provisions of the same page

Fyllning:
ett hekto bovete gryn
3 hekto grönkål
3 lökar,
2 vitlöksklyftor
ett hekto torkade tomater i olivolja
salt,
peppar
olja
2 ägg

Degen:
450 ml vetemjöl typen 450
180 ml varm vatten
20 ml kallpressad olja
en nypa salt

Gryn skölj och slänga i en kokande vatten (1 volym gröt till 1,5 volym vatten), kokar det minska intensiteten i matlagning och koka ca 10 minuter, täckt, tills grits absorberar vatten och låt stå i ytterligare 10-15 minuter.

Tvätta grönkål, skär nerverna från bladen och Finhacka (tidiggare hålla de par timmar i frysen, såvida grönkål skördades efter den första frosten). Skala lök och skär i halv skivor. Sjud löken i olja, tillsätt grönkål och koka tills mjuknat - om nödvändigt, häll lite varmt vatten. Tillsätt sedan krossade tomater, kokta gryn och krossad vitlök. Blanda och låt sjuda ca 5 minuter.
Lämna för att kyla och lägg de vispade ägg, blanda väl.
Lägg till mjöl en nypa salt, häll ca 180 ml varm vatten blandat med 20 ml olja och blandas vid behov, tillsätt mer kallt vatten om degen skulle bli för tät. Knåda. Degen ska inte vara för stelt. Täck med en trasa och låt stå i 10-15 minuter så att utvilad. Rulla ut degen, satte på den del av fyllningen, täck degen och skär dumplings.
Kasta i kokande vatten och koka i 10 minuter. Servera med brynt lök eller hälls med stekt bacon.

Receptet hittas på sidan av en liten modifierad och testad - tumme!
Ju mer rekommenderar jag starkt på grund av det faktum att  det ar grönsaken som är enda en på vintern fortfarande grön  - en frestande mängd djur sådana som fasaner, för de det är en riktig höjdare:-).

Se även andra bestämmelser i samma sida





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz