piątek, 20 marca 2015

Dynie. Pumpkins. Pumpor.

Dzień dobry, moi Kochani dziś zaczynam cykl o dyniach :-)...Jeszcze kilka zostało w mojej spiżarni od jesieni :-)
Good morning, my Dears today I begin a series about pumpkins : -) ... A few have been in my pantry since autumn:-)
God morgon, mina Kära Idag börjar jag en serie omkring pumpor: -) ... Några har varit i mitt skafferi från sista höst :-)
Dynia to prawdziwy skarb w naszej kuchni, który możemy jeść od jesieni do póżnej wiosny, bo świetnie przechowuje się w temperaturze pokojowej. Warto polecić też inne warzywa z rodziny dyniowatych, takie jak: cukinia, kabaczek i patison. 
Niestety jest mało używana w naszej polskiej kuchni. Nie wiem skąd niechęć do niej wielu osób, zwłaszcza dzieci, które na samo słowo dynia mają grymas na twarzy :-(.
A powinna stanowić regularną pozycję w naszym codziennym jadłospisie. 
Warto wiedzieć, że jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Najzdrowszym elementem dyni są jej pestki. W przeciwieństwie do miąższu są dość kaloryczne, bo jedna garść to ponad 100 kcal, ale za to dostarczają znacznych ilości zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witaminy E, potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku.
Dynia daje wiele możliwości kulinarnych. 
Walory zdrowotne dyni: jest bogatym żródłem wapnia, potasu, magnezu, cynku,beta - karotenu i witamin z grupy B, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, poprawia wzrok, obniża ciśnienie, dobrze wpływa na układ krążenia, obniża poziom cholesterol, odkwasza organizm, dobrze wpłwa na skórę, zmniiejsza bóle głowy,pomaga w lepszej przemianie materii i w reumatyźmie.

Dynia przywędrowała do nas z Ameryki, gdzie należała do najbardziej znanych i cennionych upraw niektórych plemion indiańskich. 
Indianie wykorzystywali ją na wiele sposobów. Miąższ zjadano a ze skorup wyrabiano różne przedmioty codziennego użytku: naczynia i rzeźby. Obok kukurydzy i fasoli, stanowiła cenne źródło pożywienia. 
Warzywo trafiło do Europy za pośrednictwem hiszpańskich żeglarzy.

Przez kolejny miesiąc będę umieszczać przepisy w dynii, które wypróbowałam (od Makłowicz, Jamie Olivier i innych) i które wymysliłam sama :-).

Pumpkin is a true treasure in our kitchen that we can eat from autumn to late spring, because it's stored well at room temperature. Should also recommend other vegetables from the family Cucurbitaceae, such as zucchini, squash and patison.
Unfortunately, there is little used in our Polish cuisine. I do not know where distaste for pumpkin for many people, especially children who have the  grimace on his face, when someone tells about pumpkin :-(.
Pumpkin should be a regular item in our daily diet.
You should know that it is a rich source of many nutrients. Pumpkin seeds are the healthiest part of the pumpkin. In contrast to the pulp are relatively high in calories, because a bunch of more than 100 kcal, but they provide substantial amounts of healthy unsaturated fatty acids, protein, vitamin E, potassium, phosphorus, magnesium, iron and zinc.
Pumpkin offers many culinary options.
Health benefits of pumpkin: is a rich source of calcium, potassium, magnesium, zinc, beta - carotene and vitamins B, easy to digest and low in calories, improves eyesight, lowers blood pressure, a good influence on the cardiovascular system, lowers cholesterol, deacidification organism, well-total impact the skin, zmniejsza headache, help improve metabolism and help with rheumatism.
Pumpkins were brought to us from America, where he was one of the most famous and cennionych cultivation of certain Indian tribes.
Indians used it in several ways. The flesh is eaten and the shells were made various everyday objects: dishes and sculptures. Next to the corn and beans, was a valuable source of food.
Vegetable went to Europe by Spanish sailors.

During the next months I will put recipes about the pumpkin, which  I tried out (from Makłowicz, Jamie Oliver and others) and which I invented the same :-).

Översättning till svenska, snart...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz